Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Закупуване на винетка за Чехия

Закупуване на винетка за Чехия

Публикувана на 08.02.2023 | 09:34
1892 прочитания


За някои комфортът е важен при пътуване. И този комфорт се крие във възможността за пътуване с кола. Текущото състояние на европейската пътна мрежа ви позволява да направите това с автомобил напълно свободно, удобно и бързо. 

Какво е винетка в Чешката република и нейните видове

   Характерна особеност на европейската пътна мрежа са безплатните и платените пътища. Обществените пътища са безплатни, всички превозни средства могат да се движат по тях, но движението по тях ще бъде по-дълго, но мрежата от платени пътища също е развита в Европа.

   За туристите, пътуващи с лично или наето превозно средство, ще бъде актуално закупуването на разрешително за ползване на пътища - винетки. Моторните превозни средства са освободени от тол такси, останалите превозни средства, които желаят да използват платени пътища, ще трябва да плащат за това използване. 

Можете да закупите чешка винетка:

  • винетка за Чехия онлайн (8 езика включително български) - https://electronic-vignette.cz/bg
  • в чешките пощи;
  • на павилион на самообслужване.

   Валидността на винетката варира от десет дни до една година. Ако планирате пътуване предварително, можете да закупите сертификат три месеца преди пътуването.

   Тарифата "Зелена цена" е предвидена за автомобили, които използват природен газ или биометан.

Проверка на чешка винетка

   Полицията проверява наличието и валидността на винетките с помощта на система от видеокамери по магистралите. Както стационарни, така и мобилни. Ако се окаже, че превозното средство не е включено в списъка на превозните средства, освободени от такси, е заплашена глоба до 20 000 крони.

   Проверяват се и превозните средства, освободени от тол такси. Ако се окаже, че правото да не се плащат такси е било присвоено, глоба до 100 000 крони. Водач, който не е подал заявление или не е информирал в рамките на 10 дни за прекратяването на правото да не плаща такси - глоба до 5000 крони.