Заместник областният управител посети в болницата пострадалият при инцидент младеж от Чепеларе

Публикувана на 25.06.2014 | 16:26
1131 прочитания


Днес заместник областния управител Емил Хумчев посети в болницата пострадалото 14-годишно момче, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация- Смолян.  Детето пострада при инцидент, станал събота следобед по време на добив на дърва в местност край Чепеларе.

Зам. областният управител изрази силното си безпокойство от случилия се инцидент, застрашаващ живота на момчето и се информира от директора на МБАЛ-Смолян д-р Нина Шехова и от лекуващия екип за състоянието и провежданото му лечение. Пострадалото дете е настанено в ОАИЛ и е под постоянно наблюдение. Д-р Георги Благоев, началник на Хирургичното отделение заяви, че за детето се грижи осем членен лекарски екип и всички сестри от отделението. Момчето е прието в тежък хеморагичен шок със сериозни разкъсвания на черен дроб и далак. Направени са няколко операции, при една от които се е наложило отстраняване на далака. Към момента детето се поддържа на апартно дишане. Преляти са 30 банки кръв и засега няма нужда от още кръвопреливане. Днес е извършена интервенция по затваряне на коремната област. Началникът на интензивното отделение д-р Ангел Каръшев и д-р Благоев казаха още, че за момента детето е стабилизирано с възстановени жизнени функции, но подчертаха, че все още съществува опасност от усложнения. От утре ще бъдат направени опити за отделяне от апарата и за преминаване към самостоятелно дишане.

Въпреки че момчето не е контактно, зам. областния управител посети детето в интензивното отделение. Той е съпричастен към болката на родителите и близките, не само защото неговия син е на същата възраст, на която е пострадалото дете, а защото „всички деца имат право на живот и развитие и наш дълг е да ги пазим и закриляме”. Емил Хумчев изрази благодарност за бързата и професионална намеса на лекарите и заяви готовност за съдействие при нужда.