Започна месецът на мюсюлманските пости Рамазан

Публикувана на 20.07.2012 | 16:46
1617 прочитания


Месецът на мюсюлманските пости Рамазан започна днес. По време на Рамазана вярващите се въздържат от вода и храна от изгрев до залез слънце. Те се въздържат също от пушене и от сексуални отношения.
Рамазанът е свещен за мюсюлманите, защото според традицията това е месецът, в който текстът на Корана е бил разкрит на пророка Мохамед.
юсюлманите стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят, за да може всеки да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащи хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието. Един час преди слънцето да изгрее, започват да бият тъпани, които събуждат хората, за да могат да се нахранят. Постите не са задължителни за децата, бременните, болните и за хората на път.
Според Корана, постенето позволява на мюсюлманина да спечели по-голямо благоволение от страна на Аллах. Всяка вечер след постите мюсюлманите дават „ифтар" – благотворителна вечеря. Задължение на по-заможните вярващи през този месец е да раздадат „садака" – милостиня на бедните, сираците, вдовиците.
Едномесечното говеене завършва с Рамазан Байрам или т.нар. Шекер Байрам, който продължава три дни. Приготвят се баклави и други типични сладкиши за мюсюлманския свят.
Три дни преди Рамазан Байрам е нощта „Кадир геджеси"- най-свещената в исляма. Първия ден от празника жените месят мекици и ги раздават на съседите си, децата обикалят къщите и събират бонбони, мекици, сладки. Рано мъжете отиват на джамия,а по-младите посещават по-възрастните, целуват им ръцете, за да им честитят празника и да им искат прошка.
Според преброяването от 2011 г. броят на самоопределилите се като мюсюлмани в страната е 577 139 души. Повечето български мюсюлмани са сунити.
© 24 родопи