Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Започват празниците в Широка лъка

Започват празниците в Широка лъка

Публикувана на 27.02.2014 | 09:55
1220 прочитания


Започват културните дни в Широка лъка днес с откриването на изложба на кукерски маски, която ще бъде от 16.00 ч., съобщиха организаторите.

Маските ще бъдат изработени от учениците от ОУ „Н.Й.Вапцаров” в селото и ще бъде под свода на читалището. Утре от 18.30 ч. започва рецитал, който е по повод 3-ти март. В него участие ще вземат учениците от ОУ „Н.Й.Вапцаров”, учениците от НУФИ, вокалната група при пенсионерския клуб и вокалната танцова група при читалище „Екзарх Стефан”.

На 1 март ще се проведе концерт на НУФИ, а на 2 март от 11.00 ч. ще започне традиционният кукерски празник. Ръководителят на широколъшкия кукерски състав Стоил Калфов обясни, че съставът на маскарадната дружина се състои от около 25 души млади момчета, които са много ентусиазирани. Вече са приготвили всичко необходимо и още от тази вечер ще започнат да излизат по селото, за да възвестят за началото на кукерските празници. Традиционно на събитието ще се използва и двойната маска, която е възстановена и поддържана дълги години. Калфов допълни, че най-малкия участник в състава е на 4 години и уточни, че традицията в селото се предава от поколение на поколение, като само мъже взимат участие в кукерския състав.