Заселват тарпани в Момчилградско

Публикувана на 16.10.2014 | 13:28
947 прочитания
снимка: momchilgrad.bg
снимка: momchilgrad.bg
Община Момчилград ще съдейства на фондация „Новото тракийско злато – България“ за заселването на диви коне тарпани в местностите Иранов рид и Бойник планина. Това стана ясно по време на работна среща относно идеен проект на фондацията за увеличаване популацията на изчезналия за страната ни вид диви животни. Както е известно, тарпаните бяха докарани от „Новото тракийско злато“ в района на съседната община Крумовград през 2011 г. и се превърнаха в новия символ на дивата природа в Източните Родопи
 
Целите пред фондацията са да увеличат значително броя на дивите коне след успешното им приспособяване към родопската природа. Те ще бъдат пуснати в местностите Иранов рид и Бойник планина, обхващащи землищата на селата Нановица, Постник, Девинци, Неофит Бозвелиево и Гургулица, обяви ръководителят на бъгларо-холандския проект „Новото тракийско злато“ Франк Зандеранк. Специалистът каза още, че в проекта ще бъде залоено също възстановяването на  чешми и кладенци в района.  
 
Еколозите смятат, че възстановяването на древните тревопасни в природата подобрява функционирането на екосистемите, а проектът “Новото тракийско злато”, чрез който стана възможно заселването на тарпаните, има стойност и значение за района на Източните Родопи.
 
„Приветстваме идеята за заселване на диви коне на територията на община Момчилград и сме обнадеждени, че проектът на фондация „Новото тракийско злато“ ще допринесе за развитието на туризма в региона“, заяви кметът Акиф Акиф.
 
Припомняме, че през миналата година в ловното стопанство „Студен кладенец" бяха докарани зубри от Германия. Това бе първа стъпка в първата реинтродукция на зубри в Източните Родопи и един от акцентите на проекта „Дивият свят на Източните Родопи".
© пресцентър на община Момчилград