Защо в Родопите няма гледки като тези в Алпите

Публикувана на 22.11.2016 | 16:02
4511 прочитания
Днес малко по малко и в Родопите започват да се появяват гледки подобни на тези от Алпите
Днес малко по малко и в Родопите започват да се появяват гледки подобни на тези от Алпите
А можеше да има и такива гледки, ако не беше колективизацията
А можеше да има и такива гледки, ако не беше колективизацията

Често се случва да стоим пред телевизора и да се прехласваме по разни пейзажи от Алпите. Някак си изпадаме в захлас като гледаме една ярка зеленина в която изпъкват очертания на имоти оградени с дървени огради и подредени фермерски пособия. Вили направени като в приказките и пак чисто и зелено наоколо, а до всяка ферма или вила, асфалтиран тесен път, а край него не можеш видя ни найлонова туба ни станиол от алуминиево фоло. 

Някой опитвал ли се е да помисли за причината, там в Алпите да е така приветливо, а тук в Родопите това да липсва, защо, ние не сме нито по-глупави нито по-несръчни, а да не говорим че Родопа планина е също така зелена и красива.

Една от причините е сравнително доста по-ранното развитие на туризма и планинарството в Алпите.  до към 1940година разликата в двете планини е не много драстична. Защо обаче от 1944 до 1990г се случва така че в Алпите израстват много малки и красиви ферми а тук в Родопите гората бива задръстена от изкуствена дейност, а фермите са едни грозни големи овчарници сред които е пълно с мръсотия.

Основната причина е в национализацията на земеделските площи и горските масиви. Така вместо грижливо и отговорно отношение към имотите в планината, Родопите са превърнати в промишлена зона социалистически тип и трайно се настанява безотговорноста и неглижирането на земеделската земя. Пасищата биват залесявани, а едрата гора бива позложена на унищожителна сеч. Цели масиви от по хиляди декари букова вековна гора бива изсечена и подменена с хибрид на борови насъждения. Централизирането на селско-стопанската дейност в населените места също допринася за изчезването на малките семейни ферми.

Създаването на така наречените Аграрно -промишлени комплекси водят до системно изкривяване на пазарния принцип и ефективността на земеделието в планината.

Резултата от социалистическият експеримент в който влизат бригадирските движения, принудителните надници на селското население което трябваше да отработва ако иска  да има малко имот с който да си отглежда една крава.  Прекомерното и излишно ползване на механизация оскъпяваше всичко и в крайна сметка се стигна до краха на социалистическото земеделие от което се крадеше извънредно много. Затова сега вместо красиви малки ферми в планината имаме съборетини и останки от краварници и овчарници в селата.

 

© Родопчани.бг