Здравко Мандаджиев и групи от Милано застават зад каузата да се спаси едно училище от разруха

Публикувана на 04.08.2017 | 19:52
6695 прочитания
Автор: Теодора Илиева


​Здравко Мандаджиев ще участва безвъзмездно в първия концерт в двора на училище "Св. Св. Кирил и Методий" в чепеларското село Хвойна. Проявата се организира в рамките на два дни – 18 и 19 август от Кристияна Брънзалова, която учи магистратура в Политехническия университет в Милано, специалност архитектурен дизайн.

Image titleСнимка:payner.bg

Момичето е с корени от родопското село Хвойна. Въпреки, че от пет години живее в чужбина, Криси не може да се примири, да стои безучасна и да наблюдава рушащото се училище, където преди много години нейният дядо е бил учител. Любовта им към родното, към бащиното място е причина и темата на  дипломната й работа да е именно върху училище „Св. Св. Кирил и Методий" в Хвойна.

Image title

Кристияна не спира дотук и докато учи в Италия  успява да организира архитектурно-фолклорната благотворителна инициатива „Камък върху камък ще остане“, с която се надява да укрепи и възстанови сградата на училището. От няколко дни Криси вече е в Хвойна и от близо организира нещата. Вече е провела няколко срещи с изпълнители, ръководители и институции, с кмета на Община Чепеларе Славка Чакърова, а от понеделник с помощта на доброволци ще започне и почистването на изоставеното училище.

Image title

Проявите в инициативата са много и разнообразни. В двора на училището ще има също и концерт на групи по народни танци от България и чужбина, сред които и групата по народни танци от Италия – „Нашенци“, които са към Асоциация за българска култура - Милано. Тази групата се състои от танцьори от български произход, както и италианци, които проявяват интерес към българските танци. В събитието ще се включат много групи по народни танци от България и чужбина, както и местната от Хвойна – „Жарава“.

Родолюбците от Сдружение „Нишан“ –  Рени и Ангел ще организират изложба на кадри от възстановка на автентична родопска сватба и ще представят на гостите старинни игри. Много приятели на Кристияна от Италия също я подкрепят и застават зад нейната кауза като и предоставят сувенири, бижута и други предмети, част от които ще се продават на благотворителен базар, а други ще се разиграват на томбола. Вече в Хвойна са пристигнали два кашона, но се очакват и още.

Image title

В сградата на училището пък ще има наредена експозиции с архитектурна тематика, архивни материали, карти и снимки, които са събирани от нея, а също ще може да се види и дипломната й работа.

Хасковската художничка Мартина Андова, която работи като сценограф, художник и арт директор в различни културни асоциации в Милано ще дари за каузата свои творби, които всеки може да закупи, а в събота тя ще направи Арт лаборатория за най-малките, която ще включва интерактивна игра, рисуване и създаване на приказка и награди.

„А за да ни е още по- весело, ще има надпревара за най-вкусно, типично родопско ястие и награда за представени автентични родопски хора“, казва още Криси. Младото момиче благодари на всички, които я подкрепят и помагат, тъй като участието им е изцяло безвъзмездно. Тя изрази надежда повече самодейни състави да се включат в благотворителната инициатива, за да се спаси училището от разруха.

Етикети: училище, Хвойна
© Родопчани