Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Жабата – един изумителен скален феномен

Жабата – един изумителен скален феномен

Публикувана на 18.10.2017 | 14:38
14042 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: zvezdichka.blog.bg
снимка: zvezdichka.blog.bg


​Освен със своето разнообразие, природата в Родопите се характеризира и със своите причудливи феномени, които карат човек да спре, да се загледа и да се зачуди как е възможно това да е сътворено от природата, без да го е докосвала човешка ръка.

Наистина много са обектите, които смело можем да наречем феномени, а днес ще ви разкажем за един от тях, особено интерес – скалният феномен „Жабата“.

Както може би вече сте се досетили от името, този скален феномен изумително прилича на голяма, изправена жаба. Да, голяма, тъй като височината на каменната фигура достига 3 метра.

В реда на геоложките феномени, Жабата се класифицира в групата на побитите камъни, въпреки че не е съвсем „побита“ в земята, дори напротив, тя почти не е забита в земята, а в основата си е закрепена между по-дребни скални отломки.

Самата Жаба пък представлява къс от едрозърнест, светлобоен гранит, процепен от бели аплитови и пигматитови жили.

Интересно е, че каменната фигура, приличаща на жаба се намира точно в реката, което е едно наистина изумително и уникално съвпадение.

Интересният скален феномен се намира между селата Побит камък и Медени поляни, в съвсем непосредствена близост до шосето – само на около 5 метра.

Заедно с реката и зеленината около прирония феномен се формира едно чудно родопско кътче, в което разбира се главният акцент е „Жабата“, която години наред стои неподвижна и очаква своите посетители.

© Родопчани