Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Жители на Осиково се надяват скоро да се проучи предположението, че в техните земи се намира светилището на Дионисий

Жители на Осиково се надяват скоро да се проучи предположението, че в техните земи се намира светилището на Дионисий

Публикувана на 31.07.2017 | 15:17
5188 прочитания
Автор: Теодора Илиева


Все още не се правят проучвания дали в района на Осиково е било светилището на Дионисий, а предполагаемото място вече навсякъде е разкопано от иманяри.

 От години има предположения, че в района на девинското село Осиково, в местностите „Портата“ и „Светилището“ се намира светилището на Бог Дионисий, както и старо тракийско селище, но и до ден днешен не се правят никакви разкопки и проучвания, разказва кметът на родопското село Велин Палигоров.

След разгласянето на тези предположения, в района са се появили много иманяри. „Където и да стъпиш на мястото на селището, навсякъде е разкопано“, казва още кметът и допълни, че иманярите в набезите си са открили и изкарали много монети и артефакти от онова време, но никой от тях не е заловен.

Предположенията за мястото на това светилище се основават на описания от древногръцкия историк Херодот, според които Александър Велики минава именно през това място с войските си на път за древния Филипополис (Пловдив). Пътят обаче е още по-стар и съществува още от тракийско време, като свързва град Филипополис с Беломорието. Твърди се, че Александър Велики след това се е върнал по пътя за Пловдив, а светилището е останало от лявата страна, на връх Голица. На това място има каменен олтар, където според езическите ритуали са се извършвали жертвоприношенията. Дори и сега там могат да се видят останки от керамични предмети.

Палигоров каза още, че въпреки, че този район все още не е проучен от археолози и историци, вероятността наистина там да е светилището на Бог Дионисий е много голяма. Той изрази надежда тези дейности да започнат по-скоро, тъй като бюджетът, с който разполагат за селото е много малък и това е непосилно за тях, а с реставрация и консервация на това място ще се „оживи“ и селото, туризмът ще се развие.  „Необходимо е да се направят и пътеки с маркировка, защото и сега идват туристи от любопитство –  да го разгледат, да направят снимки, но мястото е още „диво“, каза още кметът.

© Родопчани