Жителите на Осиково залагат вече на туризъм

Публикувана на 24.07.2017 | 18:49
3931 прочитания
Автор: Теодора Илиева


​От незапомнени времена поминъкът на девинското село Осиково е отглеждането на ягоди, за разлика от почти всички населени места в Смолянска област, в които жителите се занимават с картофопроизводство. На ягодата е посветен и Фестивал, който се провежда всяка година по време на празника на селото. На него се раздават награди на първенците по добив на ягоди, прави се и изложение на домашни продукти от плода. Един от предпочитаните продукти на това изложение е овчето мляко, гарнирано с ягоди, мед и орехи. Много от производителите произвеждат и ракия от ягоди и с нея черпят гостите на празника.

По думите на кмета на родопското село Велин Палигоров по време на фестивала се събират много хора в Осиково. Връщат се и тези, които са се изселили и живеят в различни градове в страната, и си организират родови срещи. „Тези събори се правят, за да се запазят корените, да не се забравят роднини и родно място, да не се забравя миналото, защото без минало, няма бъдеще”, каза Палигоров. За разлика от другите години обаче, през тази няма да има награди за добри добиви, тъй като реколтата за всички е била слаба. „Ще си почетем ягодата, но победители тази година няма. Добивите ни бяха ниски – от 400 до 600 кг на декар. След цъфтежа на ягодата, паднаха температурите, имаше сняг, лед и плодовете измръзнаха. Два-три пъти падна и слана“, коментира Палигоров и уточни, че това пък е довело до по-високи изкупни цени – до 3 лева за килограм.

От 3-4 години няколко жители на селото са започнали да отглеждат череши, къпини и малини, тъй като тяхната изкупна цена е по-висока. Черешите този сезон са се изкупували на 5-6 лева за килограм, в зависимост от качеството.

С годините обаче, жителите на родопското село стават все по-предприемчиви и започват да залагат на туризма в региона. Вече има една регистрирана къща за гости, но се подготвят и още няколко. В момента се правят ремонти.

Кметът каза още, че с местни хора от региона се разработват програми, също за развитието на туризма, с които ще се открие конна база и ще се разработят нови екопътеки. „С развитието на туризма ще се открият още работни места, тъй като това е проблем за жителите на Осиково. Повечето хора работят в Михалково и Стамболийски и се налага да пътуват всеки ден“ каза още Палигоров. 

© Родопчани