Жителите на родопско село си докараха питейна вода от 1100 метра

Публикувана на 31.01.2014 | 11:42
1811 прочитания
снимка: Красимир Младенов
снимка: Красимир Младенов


Казано е, че човек трябва да остави нещо след себе си. Затова всеки, който има възможност, участва в прокарването на път, в изграждането на чешма, или отвеждането на вода до водоем. Или ако не друго, засажда овошка, за да бъде в полза на другите.

Евелската традиция да участваш в построяването на чешма, е жива и днес. Родопчани са възпитани да ценят водата, затова не е чудно, че когато започне инициатива за прокарване на вода, участват много хора. Толкова много чучури текат в Родопите- покрай селата, пред къщите, по пътеките, в отдалечени скални местности. Чешми се правят в памет на починали близки, правят се и като дар за живите.

Така преди известно време в рудоземското село Оглед се ражда една благородна идея. В района на селото се намира местността „Станно”, където са разположени около 100 дка обработваеми площи на жителите селото. Мястото е доста отдалечено, а вода нямало, разказа бившият кмет на село Оглед Недялко Младенов. По думите му повечето от обработваемите площи на хората са именно в тази местност.
Затова се заражда благородната инициатива да се направи чешма с навес. Идеята е възприета радушно и всеки се е включил, дарявайки по 5- 10 лв, кой колкото имал възможност. Общината също е подпомогнала начинанието, дарявайки 270 лв.

И така са закупени материалите и около двайсет жители на долната махала се включили в изграждането на мястото за отдих. Строителните дейности са започнали миналата година с прокарването на водата от 1100 м, а в началото на януари, те са използвали хубавото време, за да довършат навеса. Излишно е да споменаваме, че трудът им е бил на доброволни начала.

"Днес чучурът тече, навесът е вдигнат и обшит с дървен материал, сложена е и дограма"- съобщава бившият кмет на населеното място. По думите му остава само да се направят бетонното корито за водопой на животни и същинската част на самата чешма, както и пейки и маса, за да се финализира благородното начинание. Той заяви, че ще при затопляне на времето, инициативата ще бъде завършена. По думите му за материали са отишли между 1500-1800 лв.

Преди известно време направихме репортаж и от Трамповска махала в Чепинци, където хората сами си направиха водоем, като в продължение на повече от месец десетки жители неуморно се трудеха и постигнаха нещо толкова значимо, което ще бъде от полза за бъдещите поколения.

Родопчани нямат навика да се оплакват. Когато има спешна нужда да се направи нещо значимо, което ще е от полза за обществеността, те запретват ръкави и започват да работят. Не молят, не просят.  Те действат! С пари, с труд- всеки работи в полза на другите и съответно в полза за себе си. А и нали в това е смисъла на живота- да оставиш следа…