Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Живописните Хайдушки поляни - място, където спира дъха

Живописните Хайдушки поляни - място, където спира дъха

Публикувана на 17.02.2014 | 12:02
5386 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


„Хайдушки поляни“ е живописна местност в Родопите. Тя се намира на 15 км. източно от Пампорово на територията на община Смолян, в близост до село Кутела. Местността е в близост до HAO Рожен. Там се намира и едноименната хижа. Провежда се традиционен събор „Хайдушки поляни“. В местността има изграден язовир - „Картола”, който допълнително допринася за колорита на това място. Язовирът е едно удобно място за спортен риболов.

„Хайдушки поляни” е едно от средищата на боевете за освобождението на България. Неслучайно е изграден паметник на преображенци-илинденци, в чест на участниците в Илинденско-преображенското въстание през 1903 год. Тук се намира и музея на П. Шишманов – знаменосец на четата на К.Шишманов – Ахачелебийски окръг. Има красив параклис „Света Богородица” построен от даренията на жителите в околността.

А за вашия спокоен отдих има много хубави хижи и вили – „Преспа”, „Момчилюнак”, и много други. Местността има и страхотен ресторант, който може да ви предложи невероятните родопски ястия, вкусни и изпитани във времето.