Живот с родопски дух

Публикувана на 16.05.2017 | 11:36
18340 прочитания
Снимка: Валентин Кръпчев
Снимка: Валентин Кръпчев


Животът в Родопа планина винаги е бил мистика за тези, които не познават планината и не живеят в Родопа. По принцип се знае, че в планината животът е труден. В Родопите обаче има нещо, което кара хората да са спокойни, приветливи и покорни на условията за живот в планината.

Тези, които са избрали да живеят живота си в Родопа планина са се съгласили с условията, които поставя духът на планината. Тук става въпрос за онзи живот, който е в симбиоза с природата, животът който в очите на днешното интернет  общество изглежда неприемлив от към материалната част но пък буди истинска възхита и копнеж  по духа, с който отколешните хора  са живеели.

Тежкият труд, който са полагали, за да постигнат само елементарните условия за оцеляване не им е създавал нито напрежение, нито някакви отегчителни нагласи. Въпреки трудния живот, хората са били благодарни на Бог за това, което са имали и са били спокойни за утрешния ден, въпреки че не са имали подсигурено дори ядене понякога.

Отношението на родопчанина от време оно към природата и стопанството е било отговорно със съзнанието, че благата не са тяхна лична собственост , а им са поверени от Бог и трябва да бъдат пазени и съхранявани както подобава.

Те са възприемали труда не като средство за забогатяване, а като задължение, за да има правото да се нахрани и да придобие някакви блага.

Те са опазвали природата, защото са знаели, че без природата нищо няма да оцелее.

Отглеждането на животни не е било само и единствено с цел да изядат месото и да изпият млякото им. Те са възприемали добитъка като част от семейството и са имали хуманно отношение към животните, за което в днешно време само се говори.

Въпреки тежките условия, хората не са се оплаквали и не са роптаели от този факт. Те са възприемали тези условия като Божия даденост и като нещо, с което трябва да се съобразяват за да са по-смирени.

Може би мнозина не биха се съгласили, но ако някой иска да постигне онази хармония  на духа, с която са живели предците ни, ще трябва да се съгласи с условията на духа на Родопа планина. Ще трябва да се откаже от излишните прищявки и глезотии.

През Родопите са преминавали всякакви нашественици и не са променили морала и духа на родопчани, които са избрали да живеят в симбиоза с природата на планината. Тези, които са се опитали да експлоатират природата не са постигнали нищо, защото духът на Родопа планина не позволява експлоатация. Ако иска някой хармония ще трябва да се съобразява с духа планината.

Индустриализацията и технологичният напредък няма да помогнат на никого да живее в хармония, ако действията не са съобразени с условията, които поставя планината. А те - изискванията  са хората да бъдат честни един към друг,  да има съчувствие, да има взаимно уважение, да не се проявява алчност,  чрез която да се унищожава природата.

Ако никой не се съобрази с това, духът на планината ще отговори, бъдете сигурни.

Ще последва промяна, ще се влоши климата, ще се обезлюди планината, дори животните ще изчезнат .

Ако не искаме да унищожим духа на Родопа планина ще трябва да се съгласим с условията, които поставя планината. В противен случай няма да има нито спокойствие, нито задоволство, нито харония.

© Родопчани