Златоград – потапяне в атмосферата на Възраждането

Публикувана на 31.05.2017 | 15:23
12425 прочитания
Автор: Селвина Топалска
Снимка: vsichkoferti.bg
Снимка: vsichkoferti.bg
снимка: peika.bg
снимка: peika.bg
снимка: peika.bg
снимка: peika.bg
снимка: hala.bg
снимка: hala.bg
снимка: naprednazad.com
снимка: naprednazad.com
снимка: peika.bg
снимка: peika.bg


​Град Златоград е най-южният град в Родопите, разположен на 2 километра от границата с република Гърция. Една от версиите за произхода на името на града е фактът, че по залез слънце белите къщи се къпят в златисти отблясъци.

Златоград привлича и впечатлява посетителите си с множеството запазени сгради във възрожденски вид. Една от най-големите забележителности на града е Етнографският ареален комплекс.

Това е мястото, където наистина може да се пътешества в миналото. Комплексът се намира в един от кварталите на Златоград, доскоро известен като "старият град" - изграден покрай десния бряг на Голяма река.

Етнографският ареален комплекс ще ви впечатли не само със запазената възрожденска архитектура, но и с множеството занаятчийски работилници. Всички те са действащи и може да си купите автентични, ръчно изработени предмети, да изберете интересен оригинален подарък за любим човек, дори може сами да се опитате да го изработите.

Тук се отбелязват по традиционен начин редица български празници, като Трифон Зарезан, Баба Марта, Тодоровден , Еньовден, Коледари и много други.

Етнографският ареален комплекс е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Друг интересен обект в Златоград е Взаимното училище. Сградата на училището в Златоград е построена с дарения и доброволен труд през 1852 година. То е първото светско училище в Южна България.

В него може да видите запазени в автентичен вид класна, учителска и битова стая на учителя, които ще ви потопят в просветителския дух и атмосферата на Възраждането.

Вниманието на посетителите привлича и Музеят на съобщенията в Златоград. Той е основан през 1987 година и се стопанисва от български пощи, като освен че приема туристи, той изпълнява функциите и на обикновена пощенска станция.

Експозицията на музея е разположена в къща, обявена за паметник на културата. Тя съдържа много ценни експонати сред които снимки, документи, марки, стари телефони, телеграфни апарати, пощенски теглилки, пощенски трактове и още много други, свързани с историята на града и региона.

Интересна забележителност във възрожденския град е и Воденицата. Тя все още функционира, както в миналото, а от нейното царевично брашно се приготвят вкусни златоградски специалитети, сред които са родопският пататник и качамакът.

Най-забележителният и единствен по рода си специалитет предлаган в Златоград е въртяното кафе, сварено на пясък.

В Златоград е запазена и най-старата църква в Родопите - “Успение Богородично”, построена през 1834 година.

Златоград без съмнение ще ви потопи в атмосферата на Възраждането. Ще ви накара да почувствате възрожденския дух на предците и ще ви зареди с техния ентусиазъм.

Етикети: Златоград
© Родопчани