Златоград отбеляза 137 години от първото освобождение на града

Публикувана на 04.02.2015 | 16:31
1202 прочитания
снимка: www.zlatograd.bg
снимка: www.zlatograd.bg


На 31 януари се навършиха 137 години от първото, макар и за кратко, освобождение на Златоград. На тази значима, за всички златоградчани, дата през 1878 г. войните на руския генерал Черевин за пореден път тръгват срещу турската кавалерия.
Грижлива златоградска ръка е оставила за поколенията писмено свидетелство за първото освобождение на Златоград. надписът е на задната корица на Апостола, религиозна книга, която и до днес се съхранява във Взаимното училище (Музей на Просветното дело в Средните Родопи) в гр. Златоград.
По повод годишнината и в знак на признателност, и почит към всички дали живота си на бойното поле за свободата на Златоград, тържествено бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на генерал Черевин. Това съобщават от пресцентъра на родопската ощина. За поредна година участие в честването взеха ученици от ОУ “Васил Левски” и СОУ “Антим I” гр. Златоград. Жители и гости на града уважиха с присъствие празника на града.
В знак на благодарност и признателност към героите, венци и цветя бяха поднесени от: ОУ „Васил Левски” гр. Златоград, СОУ „Антим І” гр. Златоград, Общинска администрация Златоград, Общински съвет Златоград, Дневен център за деца и лица с увреждания „Зора” гр. Златоград, „Център за социална и рехабилитация и интеграция” гр. Златоград, ЦДГ „Радост” гр. Златоград, ЦДГ „Снежанка” гр. Златоград, ДЯ „Мир” гр. Златоград и „Център за обществена подкрепа” гр. Златоград.
© пресцентър на Община Златоград