Змия ухапа моторист в движение

Публикувана на 25.07.2012 | 01:59
4366 прочитания


Змия ухапа 16-годишен, докато карал мотора си край село Буйново, община Борино. Асен Кавлаков и негов приятел били с мотора на ливада над селото. Вероятно гумата на мотора е настъпила влечугото, младежът бил по джапанки на мотора, змията скочила и го ухапала в движение, дори не я видели, но усетил болка в големия пръст на десния крак, който веднага се подул, разказа кметът на селото Митко Иванов. Според него змията е или усойница или пепелянка, защото само тези два вида обитават района на селото. Тази година има страшно много змии, други пострадали няма засега, но хората всеки ден виждат отровните влечуги наоколо, каза Иванов. Пострадалият Асен веднага е откаран в болницата в Смолян, където до вчера беше на лечение в интензивното отделение.
Това лято 9 родопчани са лекувани в областната болница след ухапване от змии. Последните случаи са от Девин и смолянското село Солища, съобщи шефът на „Спешна помощ“в Смолян д-р Велин Денев. Най-малкият пострадал от региона това лято е на 8 години. Момчето играело върху натрупани дърва, и като се навело да вземе играчка го ухапала змия.
„До сега смъртен случай няма, хората реагират бързо“, каза шефът на интензивното отделение д-р Ангел Каръшев. Повечето от ухапаните били по ливади и събирали и косели сено. В болницата им дават противозмийски серум и кортикостероиди, някои претърпяват и леки хирургически интервенции.

© Смолян прес