село Жълтуша

Публикувана на 24.02.2013 | 08:12
6272 прочитания


Село Жълтуша се намира в община Ардино, област Кърджали. Слави се с красива природа и характерните за този край стари букови и борови гори. Селото е запазило през годините своя български бит и култура. Според преданията името на селото идва от героичния подвиг на легендарна родопска девойка Жълтуша (момиче с руса коса), която е участва в отбраната на крепостта Устра (над село Припек, община Джебел), която смело води своя организирана бойна дружина срещу ордите на османския военачалник Енихан баба, избил множество българи при нашествието си през 1371-1373 г. и удавил в кръв непокорната Родопа.

След едноседмични неравни боеве между многобройната турска войска и нейната дружина крепостта е била превзета от турците. Героичната родопска девойка се връща, за да брани родното си село, като отново влиза в героичен бой с войската на настъпващия Енихан баба. Бива убита от турците непосредствено пред своето село, за което тя се е сражавала до последната си минута.

Легендарната родопчанка е била много красива - руса и синеока. Останал удивен от смелостта и хубостта на убитата девойка, Енихан баба възкликнал: Машшаллах! Такава смела гяурка и красива саръ къз (в превод от турски- русо момиче) очите ми не са виждали по моя път. Оттогава нейното село носи името Саръ къз наричано накратко Сарик, а по-късно, след 1934 година е  Жълтуша - име, избрано в знак на благодарност от нейните съселяни.

Много интересен е говорът на селото. Заедно със съседните села Падина, Еньовче и Седларци образуват един малък оазис на А-говор от островен тип, заобиколени от Златоградския Ъ-говор и Смолянския О-говор.  Районът е много важен за родопската диалектология. Направените проучвания в последните три години на терена само доказват, че в Родопите има още много неизследвани места и че планината е необятна и винаги има с какво да изненада науката.© Уикипедия, Родопчани